La pediculosi és la infestació per uns paràsits coneguts amb el nom de polls. Els polls acostumen a infestar els cabells de les persones i s’alimenten de la seva sang. Poden afectar a persones de qualsevol edat i classe social.

FAQS

És la infestació per uns paràsits anomenats polls. Els polls mesuren uns 2 mil·límetres i són de color gris, vermellós o marró.

El símptoma principal de la pediculosi és una sensació de pessigolleig i picor al cuir cabellut. El polls dipositen saliva a la ferida de la picada i això irrita el cuir cabellut i provoca la picor.

La irritació pot ser molt intensa. I, si ens gratem, podem pelar-nos la pell i provocar infeccions bacterianes.

La pediculosi és molt contagiosa perquè els polls es reprodueixen molt ràpid.

Es transmet de persona a persona per contacte directe amb els cabells infestats. Els polls no salten ni volen.

Per reduir el risc de contagi i transmissió, es recomana no compartir objectes personals com barrets i raspalls de cabell.

Només cal consultar amb el metge o metgessa quan els polls es detecten a les pestanyes o als genitals. Si es detecten al cap, és suficient amb demanar consell a la farmàcia.

Per detectar els polls és necessari:

 • Il·luminar el cap.
 • Apartar els cabells en seccions molt petites fins arribar al cuir cabellut.
 • Fer sevir una pinta blanca de pues fines o llemenera per pentinar els cabells.

Car revisar els cabells quan algú presenti símptomes de pediculosi o hi hagi algun cas a la família, a l’escola, etc. Es recomana revisar els cabells un o dos cops per setmana, en especial darrere de les orelles i al clatell.

Per reduir el risc de contagi i transmissió, cal:

 • Portar el cabell curt o recollit. El cabell curt facilita la revisió i l’aplicació del tractament.
 • No compartir raspalls o pintes, gorres, cintes de cabell, diademes, etc.
 • Revisar els cabells sovint.
 • Informar les persones més properes en cas de detecció de polls o llémenes.

No es recomana:

 • Aplicar tractaments preventius. De fet, no se n’ha demostrat l’eficàcia.
 • Aplicar un tractament si no s’han detectat polls, llémenes ni ous.

Davant un cas de pediculosi en un infant, cal avisar l’escola. Totes les famílies afectades han de fer revisions de cabell i, en cas de detectar polls, han d’aplicar un tractament pediculicida al mateix temps. L’escola ha de ser prudent en les comunicacions per preservar la confidencialitat dels infants afectats.

Els polls es poden eliminar de manera física, amb una pinta o llemenera, o de manera química, amb cremes i locions. El tractament habitual n’és una combinació.

Per a eliminar els polls, les locions i les cremes són preferibles als xampús. Recomanem els que contenen un 1% de permetrina. Aquests tractaments s’apliquen amb els cabells secs. El dia que s’apliquin, cal rentar els cabells amb un xampú neutre i no fer servir suavitzants o condicionadors. Un cop rentats, els cabells s’han d’eixugar a l’aire. Aquests tractaments es poden comprar sense recepta mèdica, però cal seguir les instruccions del fabricant o farmacèutic.

Per a eliminar les llémenes, recomanem esbandir els cabells amb una barreja d’aigua i vinagre (una part de vinagre per dues d’aigua).

Un cop fet això, cal extreure les llémenes i els polls que ja són morts. Només cal pentinar els cabells des del cuir cabellut amb els dits o amb una llemenera.

Altres recomanacions són:

 • Passar la llemenera cada dia pels cabells infestats. Això es pot fer amb el cabell mullat i amb suavitzant.
 • Netejar les pintes i llemeneres submergint-les durant almenys 10 minuts en una loció antiparasitària,
  en alcohol o en aigua a 60º .
 • Rentar a 60º tota la roba, roba de llit, tovalloles, etc., que hagin estat en contacte amb el cabell infestat.
 • Guardar en una bossa de plàstic tancada durant 1 setmana els objectes que no es puguin rentar: diademes, peluixos, etc.
 • Passar l’aspirador per tots els mobles entapissats.

Entre 7 i 10 dies després d’aplicar el tractament, cal tornar-lo a aplicar. Si al cap de 3 setmanes no ha aparegut cap poll ni llémena, donarem per acabat el tractament i només caldrà revisar els cabells de tant en tant. Els infants podran tornar a l’escola un dia després d’haver aplicat el tractament.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia

Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir