L’Escherichia coli és un dels bacteris més abundantsde l’intestí humà. Tot i que generalment no causa problemes, alguns tipus poden provocar diarrees fortes o malalties greus de ronyó.

La nostra missió

  • Controlar l’evolució epidemiològica de les infeccions per E coli productora de toxina de Shiga o verotoxina (ETEC)
  • Controlar i fer seguiment dels brots per E coli que es produeixen a la comunitat.

FAQS

L’E. coli és un tipus de bacteri que viu a l’intestí. La majoria d’E. coli no causen problemes, però alguns tipus fabriquen toxines, anomenades verotoxines o toxines de tipus Shiga, que poden provocar diarrea hemorràgica i a vegades insuficiència renal i, fins tot, la mort. Això, en general, afecta infants i gent gran.

Els símptomes són:

  • Diarrea amb sang
  • Dolor abdominal intens
  • Febre
  • Vòmits

El bacteri es transmet pel consum d’aliments contaminats, com carn picada crua o poc cuita, llet crua (no pasteuritzada), i hortalisses i llavors germinades crues.En alguns casos també es transmet per l’aigua.

Les persones infectades poden no mostrar símptomes i infectar altres persones a través de les gotes de saliva que es produeixen quan parlem, tossim o esternudem o a través de les femtes.

Una altra via de transmissió important són els animals de granja.

L’excreció de l’E. coli productora de toxina Shiga dura un màxim de 7 dies en els adults, però pot allargar-se més en els infants.

Si es té diarrea amb sang, dolor abdominal intens, febre i vòmits, cal consultar amb el metge o metgessa que en diagnosticarà la malaltia.

El període d’incubació varia entre 3 i 8 dies.

Encara que la majoria de persones es recuperen en uns 10 dies, en pocs casos la infecció pot arribar a posar en perill la vida, per exemple quan dóna lloc a la síndrome hemolítica urèmica (SUH), especialment en nens petits i ancians.

La SUH és una afecció greu que es pot produir quan els petits vasos sanguinis dels ronyons es fan malbé i es formen coàguls. Els coàguls obstrueixen el sistema de filtració dels ronyons i provoquen insuficiència renal, fet que pot ser mortal.

  • Coure bé els aliments.
  • Cuinar la carn a una temperatura mínima de 70° C.
  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó després d’anar al bany o canviar els bolquers, i abans de menjar.
  • Abans i després de tocar carn crua, rentar-se bé les mans, i també els taulells, les taules de tallar i els estris.
  • Rentar-se bé les mans després d’estar en contacte amb animals domèstics o de granja.
  • Evitar beure llet crua, productes lactis i sucs de fruita no pasteuritzats (com la sidra de poma fresca).
  • Evitar empassar-seaigua en llacs, estanys, rierols i piscines.
  • Les escoles i llars d’infants han de tenir paper higiènic i bones pràctiques higièniques als WC. A les llars d’infants, cal utilitzar guants per canviar els bolquers.
L’eliminació de l’E. coli productora de toxina Shiga per la femta es pot allargar fins a 2 mesos després d’haver patit la infecció. Per tant, és molt important seguir les recomanacions següents per evitar contagiar altres persones:

  • ­Els infants que han patit la infecció no podran tornar al’escola fins que tinguin 2 coprocultius (exàmens de femtes) negatius amb un interval de 24-48 hores entre ells.
    A les escoles, cal evitar els jocs amb sorra i aigua durant els brots.
  • ­ Les persones que treballin manipulant aliments no podran tornar a la feina fins que tinguin 2 coprocultius negatius amb un interval de 24- 48 hores entre ells.

En cap cas s’han de prendre antibiòtics i antidiarreics, ja que pot empit-jorar la malaltia.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

E. coli productor de toxina Shiga

Barcelona · 2016

5 Casos

E. coli productor de toxina Shiga segons sexe

Barcelona · 2016

Dona Home
60% 40%

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona