La sarna o escabiosi és una infecció de la pell molt contagiosa produïda per un àcar minúscul, el Sarcoptes scabiei.

FAQS

És una malaltia de la pell que provoca una picor intensa, sobretot a la nit, i una erupció de granets i butllofes.

L’erupció apareix a les parts del cos on la pell és més fina. En els adults, apareix entre els dits, a la part de sota del canell, als genitals, a les natges, a les arèoles mamàries… No afecta la cara ni el cuir cabellut.

En els menors, en canvi, apareix a la planta dels peus, a les palmes de les mans, al coll, a la cara i al cuir cabellut.

En algunes persones, la infecció pot aparèixer en forma de crostes, en comptes de butllofes i picor. En aquests casos, la infecció és molt contagiosa i s’ha de tractar ràpidament.

La sarna es contagia per contacte directe i llarg amb la pell de la persona malalta. Per tant, es transmet fàcilment entre les persones que conviuen juntes (família, residències geriàtriques, llars d’infants, centres d’acollida, presons o hospitals).

També es pot contagiar a través de la roba, les tovalloles o els llençols utilitzats per la persona infectada.

Mentre la persona infectada tingui àcars o ous a la pell pot contagiar.

Un cop la persona és infectada per l’àcar passen unes 2 setmanes fins a l’aparició dels símptomes. Aquest temps pot arribar fins a les 6 setmanes, si és la primera vegada que es pateix la malaltia. En cas de re-infestació la picor apareix molt més ràpid, entre 1 i 4 dies després de la reexposició. 

Cal consultar amb el metge o metgessa si la persona té picor intensa a la pell, sobretot a la nit i després de la dutxa calenta, i lesions com butllofes.

El professional de la salut confirmarà el diagnòstic un cop identifiqui l’àcar, els ous o la femta dels àcars.

Tots els convivent i parelles sexuals d’un cas diagnosticat de sarna, hauran de consultar el metge per una exploració física i rebre tractament. 

La sarna és molt freqüent i tothom pot infectar-se. S’ha de tractar ràpidament per no contagiar-la.

Cal identificar les persones que han tingut contacte de risc amb la persona malalta (família i parelles sexuals) perquè també facin el tractament.

La roba, els llençols i les tovalloles que ha utilitzat la persona infectada els 3 dies abans del tractament s’han de rentar a 60°C o en sec. Si no es poden rentar, cal deixar la roba en bosses de plàstic tancades durant 1 setmana.

Les persones infectades podran tornar a l’escola o al lloc de treball 24 hores després d’haver fet el tractament.

Les persones que viuen en residències, centres d’acollida, presons… hauran d’aïllar-se seguint el protocol de la institució.

El tractament més efectiu i menys tòxic per a adults i infants de més de 2 mesos és la crema amb permetrina al 5%.

La persona diagnosticada i els seus contactes (convivents i parelles sexuals) han de fer el mateix tractament, els mateixos dies:

  • Després del bany o la dutxa, preferiblement al vespre, s’han d’aplicar la crema per tot el cos, des del coll fins a la punta dels dits dels peus, incloses les plantes.
  • Cal tenir especial cura en les zones més afectades, com ara: les aixelles i les engonals, els genitals externs i l’anus, el melic, els plecs de les mames, els espais entre els dits i la pell de sota les ungles.
  • L’endemà al matí han de tornar a dutxar-se amb aigua calenta, fregant-se bé per eliminar la crema i els àcars, eixugar-se amb una tovallola neta i posar-se roba que hagi estat rentada a 60°C.
  • Tots hauran de repetir aquest tractament el mateix dia, passats 7 o 10 dies de la primera dosi.

Publicacions

2022

Divulgatiu

Sarna: què cal saber? (infografia)

Veure [PDF]

2022

Divulgatiu

Mesures ambientals sarna domicilis

Veure [PDF]

2022

Divulgatiu

Aplicació del tractament amb permetrina

Veure [PDF]
ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir