La listeriosi és una malaltia provocada pel consum del germen Listeria, el qual pot infectar molts òrgans diferents o membranes de la medul·la espinal o el torrent sanguini. És poc freqüent, però en grups de població vulnerables pot causar una malaltia greu.

La nostra missió

  • Conèixer i descriure el patró de presentació de la listeriosi en la població.
  • Detectar precoçment els casos per controlar la difusió de la malaltia, establir mesures de prevenció i evitar brots.

FAQS

La listeriosi és una infecció greu causada pel bacteri Listeria. Pot afectar diferents parts del cos i, per tant, causar una gran varietat de símptomes, com ara:

  • Febre
  • Diarrea
  • Tos, mal de cap i malestar general

Les persones més vulnerables (persones amb immunodeficiència, persones grans, dones embarassades i nounats) tenen més probabilitat d’emmalaltir de Listeria.

En el cas de les dones embarassades, el fetus es pot infectar a través de la placenta o durant el part, amb conseqüències greus, ja que pot causar:

  • Avortament espontani
  • Mort fetal
  • Part prematur
  • Infeccions mortals per al nounat

En el cas de les persones amb el sistema immunitari dèbil o majors de 65 anys, pot donar lloc a infeccions greus com:

  • Septicèmia
  • Meningitis
  • Encefalitis

La meningoencefalitis pot ser sobtada, amb mal de cap intens, rigidesa de la nuca, confusió, pèrdua d’equilibri i convulsions, a més de febre, nàusees, vòmits i senyals d’irritació meníngia.

El període d’incubació és d’entre 1 i 4 setmanes, tot i que pot arribar fins a 90 dies des de l’exposició.

Una de les principals característiques del germen Listeria és que pot viure en llocs molt diferents, com ara:

  • Medi ambient
  • Sòl
  • Fulles
  • Aliments
  • Femtes d’animals i d’humans
  • Plantes de processament d’aliments
  • Frigorífics domèstics
  • Mamífers, domèstics i salvatges
  • Aus de corral
  • Humans

A diferència d’altres microorganismes, la Listeria pot contagiar-se a través de diferents vies. La més freqüent és el consum d’aliments contaminats, però també mitjançant la inhalació o el contacte sexual.

El contacte directe amb l’organisme pot provocar lesions a les mans o als braços.

Es diferencia d’altres bacteris per la seva capacitat de viure a temperatures fredes i en aliments envasats al buit.

Els aliments més implicats són:

  • Llet crua, directa de vaca, ovella o cabra, sense tractar ni bullir
  • Formatges tous fets amb llet no pasteuritzada
  • Germinats crus
  • Peix fumat
  • Carns i derivats no cuinats
  • Fruites i verdures trossejades
  • Verdures crues no netejades ni desinfectades
  • Aliments sobrants

Cal consultar al metge o metgessa si s’ha menjat un aliment que pot estar contaminat per Listeria, i es tenen els símptomes descrits dintre dels 2 mesos després d’haver menjat l’aliment.
Això és especialment important per a les dones embarassades, les persones de més de 65 anys o amb el sistema immunitari debilitat.

L’especialista en farà el diagnòstic i tractament amb antibiòtics.

Les autoritats sanitàries fan controls periòdics dels establiments alimentaris per verificar que compleixen les condicions establertes per llei.

Consells per als consumidors generals:

  • Cuinar a temperatures altes els aliments crus d’origen animal (carn, peix…) i no beure llet crua no pasteuritzada.
  • Rentar bé els aliments que es consumeixen crus (verdures, hortalisses, fruites…).
  • Rentar les mans després de manipular aliments crus i netejar els estris de cuina abans d’usar-los amb aliments ja cuinats.
  • Conservar els aliments crus separats dels cuits.
  • Netejar sovint la nevera i comprovar que la temperatura és de 5ºC o menys. La temperatura del congelador ha de ser de -17ºC o menys.
  • Un cop encetats, no conservar gaire temps a la nevera els productes de xarcuteria, com llengua de porc, gelatina, etc.
  • Reescalfar fins que surti vapor les restes d’aliments i els plats precuinats abans de consumir-los.
  • Guardar el menjar en recipients amb tapa, a la nevera, durant les 2 primeres hores de la seva preparació. S’han de consumir abans dels 3-4 dies.

Consells per als consumidors d’alt risc (dones embarassades, adults d’edat avançada i persones immunodeprimides):

  • No menjar aliments que poden tenir més probabilitat de contenir Listeria, com ara:
    • salsitxes de Frankfurt
    • Formatges de pasta tova (feta, brie, camembert, formatges blaus o formatge blanc fresc). En canvi, podeu menjar formatges de pasta dura i pasta semitova com la mozzarella, els formatges per untar i el recuit.
    • Patés enllaunats o esterilitzats.
    • Pesca fumada, com salmó, truita, peixos blancs, bacallà, tonyina o verat. En canvi, podeu consumir pesca fumada enllaunada o esterilitzada.
    • No beure llet crua (sense pasteuritzar) ni consumiu productes fets amb llet crua.

Si ha menjat aliments contaminats amb Listeria o estat en contacte amb alguna persona malalta, i presenta símptomes, haurà de rebre atenció mèdica per al diagnòstic i tractament.

En canvi,  si ha menjat aliments contaminats i no té símptomes, la majoria dels experts creuen que no és necessari fer-se proves de detecció o tractament.
Pot consultar amb el seu metge o metgessa si té dubtes sobre què fer  després d’haver menjat aliments possiblement contaminats.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Listeriosi

Barcelona · 2016

15 Casos

Listeriosi segons sexe

Barcelona · 2016

Dona Home
60 % 40 %

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona