La varicel·la és una malaltia contagiosa, causada per un virus de la família dels herpes, anomenat virus de la varicel·la-zòster.

La nostra missió

  • Controlar l’evolució epidemiològica de la varicel·la.
  • Controlar i fer seguiment dels brots de varicel·la que es produeixen a la comunitat.

FAQS

La varicel·la és una malaltia causada per un virus. Comença de forma sobtada amb febre, malestar general, mal de coll, pèrdua de gana i una erupció en forma de petites lesions a la pell que causen picor.

Al cap d’1 dia, les lesions passen a ser ampolles que s’assequen i apareixen crostes.

La malaltia acostuma a durar entre 5 i 7 dies.

La varicel·la es transmet per l’aire amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades. També es pot contagiar a través d’objectes contaminats amb aquestes secrecions o a través de les lesions de la pell.

El període d’incubació, des que una persona s’ha infectat fins que apareixen els primers símptomes, és d’entre 10 i 21 dies.

El temps en què els malalts poden contagiar altres persones és des d’1 o 2 dies abans de l’aparició de l’erupció fins que surten les crostes, al cap de 5 o 7 dies.

Davant la sospita de varicel·la, cal consultar amb el metge o metgessa, que diagnosticarà la malaltia i en prescriurà el tractament.

A Catalunya es vacuna de la varicel·la als 15 mesos i als 3 anys.

Quan el menor està malalt a casa, s’han de rentar bé tots els objectes contaminats per mocs, saliva i lesions de la pell, i rentar-se sovint les mans.

Els infants podran tornar a l’escola quan les lesions estiguin seques i amb crostes. És important no portar-los abans perquè la malaltia és molt contagiosa.

Davant un cas de varicel·la en una llar d’infants o en una escola, cal avisar els serveis de salut pública corresponents.

El Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’encarregarà de fer les actuacions de prevenció necessàries.

Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 55 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Protocol d’Actuació

Per a consultar el protocol d’actuació i la fitxa tècnica dirigir-se a Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/varicella/index.html

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Varicel·la

Barcelona · 2016

4.324 Casos

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona