La shigel·losi és una malaltia infecciosa que afecta l’intestí. Està produïda per un bacteri anomenat Shigella. El principal símptoma és la diarrea, sovint sangonosa.

La nostra missió

  • Conèixer i descriure la presentació de la shigel·losi a la població.
  • Detectar precoçment els casos per controlar la difusió de la malaltia, establir mesures de prevenció i evitar brots.
  • Controlar i fer seguiment dels brots per Shigel·la que es produeixen a la comunitat.

FAQS

És una malaltia infecciosa causada per un bacteri anomenat Shigel·la.

Els símptomes solen ser:

  • Febre
  • Diarrea
  • Mal de ventre

Els símptomes solen durar entre 1 i 3 dies després d’haver-se contagiat. A vegades, la diarrea pot ser amb sang o moc. Passats 5 o 7 dies, el malalt millora, tot i que els budells encara poden tardar uns mesos a funcionar bé.

Algunes persones que s’infecten per Shigel·la no tenen símptomes, però poden transmetre la infecció a altres persones.

Al nostre país, la shigel·losi més freqüent és la que es presenta en forma de brots epidèmics. Els brots que afecten un gran nombre de persones durant un període curt de temps solen ser causats per determinades pràctiques sexuals (transmissió oral-anal) o per prendre aigua o aliments contaminats.

Les persones afectades alliberen els bacteris per la femta. Els bacteris infecten altres persones en introduir-se dins l’organisme per la boca. Per evitar la infecció, s’han de seguir uns bons hàbits higiènics.

El contagi es produeix a través de:

  • El contacte directe amb persones infectades o amb bolquers o superfícies contaminades.
  • El consum d’aliments contaminats per una persona malalta que no s’ha rentat bé les mans.
    Les hortalisses poden tenir el bacteri si s’han regat o rentat amb aigua contaminada.
  • El consum d’aigua contaminada. Els llocs de bany poden contaminar-se si una persona amb shigel·losi s’hi ha banyat.

Amb pocs microorganismes ja ens podem infectar. Per això és tan fàcil la transmissió d’una persona a una altra.

El període d’incubació és d’1 a 4 dies.
Les persones infectades, amb símptomes o sense, poden eliminar el bacteri per la femta fins a 4 setmanes. Durant aquest temps, poden transmetre la infecció.

Si es té diarrea sangonosa i febre, cal consultar un professional sanitari per tal que diagnostiqui la malaltia i en prescrigui el tractament.

La malaltia es tracta amb hidratació.
Només en els casos greus, es prescriurà un tractament amb antibiòtics.

Cal seguir les mesures d’higiene següents:

  • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, i sobretot després d’anar al WC, de canviar bolquers i de tocar el menjar o la beguda.
  • Desinfectar la zona de canvi de bolquers, cada vegada que s’utilitzi.
  • No beure aigua de zones de bany.
  • No banyar-se en llocs públics si es té diarrea.
  • Si es viatja a països en desenvolupament, cal beure aigua tractada o bullida i menjar només aliments cuits i fruita pelada per un mateix.

Les persones infectades i els seus contactes estrets han de seguir les següents mesures d’higiene:

  • Rentar-se bé les mans.
  • Desinfectar les superfícies de casa.
  • No fer el menjar per als altres, manipular aliments ni atendre infants o persones malaltes.

Les persones treballadores i els infants que tenen diarrea per shigel·losi, s’han de quedar a casa fins haver passat 48 hores sense diarrea.

En situacions de risc, les persones malaltes no tornaran a l’escola o a la feina fins que obtinguin dues mostres negatives de femta amb una diferència de 48 hores.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Shigel·losi

Barcelona · 2016

56 Casos