La triquinosi és una malaltia parasitària produïda per menjar carn mal cuita que conté larves del paràsit Trichinella.

La nostra missió

  • Controlar l’evolució epidemiològica de la triquinosi.
  • Controlar i fer seguiment dels brots de triquinosi que es produeixen a la comunitat.

FAQS

La triquinosi és una malaltia causada per les larves d’un cuc intestinal, la Trichinella spp.
Normalment, els casos de triquinosi tenen l’origen en el consum de carn de porc senglar o de productes elaborats amb aquesta carn.

El període d’incubació de la malaltia, des que la larva entra a l’organisme fins que apareixen els efectes, és d’uns 10 dies.
La infecció pot durar de 10 dies a 1 mes.

Els principals símptomes són:

  • Diarrea, malestar abdominal o còlics
  • Febre
  • Inflor de parpelles, hemorràgia a l’ull i sensibilitat a la llum
  • Dolor muscular
  • Set, sudoració, calfreds, debilitat
  • Símptomes respiratoris i neurològics

La malaltia sol curar-se per si sola, però en algunes persones pot arribar a ser greu. Si no es diagnostica i es tracta ràpidament, les larves poden passar a òrgans vitals i causar complicacions perilloses, fins i tot mortals, com ara:

  • Miocarditis: inflamació del miocardi, la capa muscular gruixuda de la paret del cor.
  • Encefalitis: inflamació del cervell.
  • Meningitis: inflamació de les membranes i del líquid que envolta el cervell i la medul·la espinal.
  • Pneumònia: inflamació dels pulmons.

La triquinosi es transmet pel consum de carn crua o poc cuinada, que conté el paràsit Trichinella spp. Es pot trobar a la carn de porc senglar, porc domèstic, cavall, ós, guineu, rata o llop.

La triquinosi no es transmet entre persones.

Si es tenen símptomes de triquinosi, i s’ha menjat carn poc cuita o crua que pot haver estat contaminada, cal consultar al metge o metgessa perquè valori el cas i demani els exàmens per diagnosticar la infecció.

Cal seguir les següents mesures de prevenció:

  • Consumir carn procedent d’establiments autoritzats, perquè segueixen els controls.
  • Evitar consumir carn i embotits, carpaccios o carn crua de procedència dubtosa.
  • Si sou caçadors i heu caçat un porc senglar per a consum particular, abans heu de demanar a un veterinari que analitzi la carn. A Catalunya cada any es troben casos d’animals infectats de triquinosi.
  • La cocció i, en alguns casos, la congelació inactiven el paràsit, però la salaó i la dessecació no. Per això, els pernils, les llonganisses i altres productes curats són possibles transmissors d’aquesta malaltia, si l’animal estava parasitat.

Com preparar aliments correctament:

  • Coure la carn durant 30 minuts, a una temperatura superior a 77 ºC .
  • Congelar la carn de menys de 15 cm de gruix a −15 ºC durant 20 dies, i 30 dies per a carns amb un gruix de més de 50 cm.

Una congelació insuficient no elimina el paràsit. A més, no totes les espècies de triquina s’inactiven amb la congelació.

  • La cocció amb el microones no és un mètode segur de cocció.
  • Netejar bé les picadores de carn.

Davant els símptomes de triquinosi, cal demanar assistència mèdica. El metge o metgessa decidirà fer els exàmens per diagnosticar la infecció.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Triquinosi

Barcelona · 2016

0 Casos