Aquesta malaltia de la pell es caracteritza per l’aparició de petites pàpules, protuberàncies sòlides, a qualsevol zona del cos, llevat dels palmells de les mans i les plantes dels peus. Tot i que és més freqüent en nens, també pot afectar a adults, en particular a qui tenen el sistema immunitari debilitat. 

FAQS

És una malaltia infecciosa de la pell provocada per un virus anomenat molluscipox. Es manifesta amb una erupció de petites pàpules que no fan mal, però que poden durar mesos. En els infants, aquestes lesions solen aparèixer a la cara, el tronc, els braços i les cames.

El mol·lusc contagiós es transmet sobretot per contacte directe amb les lesions d’una persona infectada. En alguns casos també es pot transmetre a través d’objectes contaminats.

Aquesta malaltia és més freqüent entre infants que acostumen a anar a la piscina.

El període d’incubació és molt variable, de 15 dies fins a 3 mesos. El període de transmissibilitat perdura mentre hi hagi erupcions cutànies. Cada lesió individual es resol espontàniament en un període variable de 3 a 6 mesos. Però cada lesió individual pot ser origen de noves lesions. 

Davant l’aparició de pàpules al cos o la cara de l’infant, cal que consultis amb el pediatra. El pediatra diagnosticarà la malaltia després d’observar les lesions a la pell del pacient. En principi, no és necessària cap altra prova.

Tot i que es tracta d’un procés auto limitat, la seva alta contagiositat fa que, la tendència general sigui tractar les lesions. El tractament habitual es basa en l’eliminació de les lesions mitjançant el curetatge amb l’aplicació d’un anestèsic tòpic. 

Els afectats han d’evitar les activitats esportives en què hi hagi contacte directe amb altres persones.

En tot cas, cal mantenir aquestes recomanacions:

  • Evita rascar-te la zona afectada.
  • Evita tocar la zona afectada d’altres persones.
  • Renta’t sovint les mans amb aigua i sabó.
  • No comparteixis articles personals com tovalloles, esponges, roba, etc.
  • No comparteixis joguines o articles de piscina com flotadors, taules aquàtiques, etc.

Com que la malaltia es transmet mentre duren les pàpules, cal mantenir les recomanacions indicades fins que aquestes desapareguin.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir