La tuberculosi és una malaltia infecciosa que es transmet per l’aire, causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosi. Pot afectar qualsevol persona, però és més freqüent entre les classes socials més desafavorides.

La nostra missió

  • Fer vigilància activa dels casos en diferents àmbits assistencials.
  • Seguiment dels pacients fins a la curació.
  • Censar els contactes i seguir el tractament fins al final, si s’escau.
  • Detectar els brots epidèmics de TB i fer activitats de cribratge en col·lectius d’alt risc de tenir la malaltia o la infecció latent.

FAQS

La tuberculosi és una malaltia infecciosa que afecta sobretot els pulmons.

Els símptomes de la malaltia són:

  • Tos amb mucositat o sang
  • Febre
  • Dolor de pit
  • Pèrdua de pes

Es diagnostica a través de proves clíniques, radiològiques i microbiològiques i es pot curar si se segueix correctament el tractament.

La malaltia es transmet a través del’aire, quan la persona amb tuberculosi tus, esternuda o parla. Cal un contacte continuat amb la persona malalta per contagiar-se.

El moment en què la persona malalta contagia més és quan té tos amb mocs o sang. Per això, és important diagnosticar-la i tractar-lacom més aviat millor.

Un cop començat el tractament, la persona deixa de ser contagiosa entre 2 i 4 setmanes.

El període d’incubació, des que una persona ha estat en contacte amb el bacteri fins que apareixen els primers símptomes, és molt divers: poden passar des de mesos fins a tota la vida.
Per això,cal que les persones que han estat en contacte amb malalts de tuberculosi es tractin abans de desenvolupar la malaltia.

Si tens tos durant més de dues setmanes o has tingut contacte amb una persona malalta, cal consultar amb el metge o metgessa. El professional de la salut farà el diagnòstic i en prescriurà el tractament.

La vacuna de la tuberculosi només s’administra en països on hi ha molts casos, ja que només protegeix contra alguns tipus de tuberculosi.

La millor manera per pervenir la malaltia és fer el tractament quan s’ha estat contacte amb un cas, encara que no es tinguin símptomes.

Si has estat en contacte amb un cas de tuberculosi, Salut Pública es posarà en contacte amb tu per tal de descartar la malaltia o saber si tens la infecció de manera latent i, per tant, si has de fer algun tractament.

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Tuberculosi

Barcelona · 2016

260 Casos

Tuberculosi segons sexe

Barcelona · 2016

Dona Home
39,6% 60,4%

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona