El botulisme és una malaltia poc freqüent, però greu, que pot arribar a ser mortal, causada pel bacteri Clostridium botulinum.

La nostra missió

  • Controlar l’evolució epidemiològica de les infeccions per Clostridium botulinum a la població.
  • Detectar precoçment els casos per evitar la transmissió tot identificant l’origen i establint les mesures de prevenció que evitin els brots.
  • Controlar i fer seguiment dels brots per C. botulinum que es produeixen a la comunitat.

FAQS

El botulisme és una malaltia que comença amb una paràlisi nerviosa al crani i avança fins a les extremitats. També provoca greus problemes respiratoris.

És causada per la toxina botulínica, un dels tòxics naturals més potents, produïda pel bacteri Clostridium botulinum.

Hi ha set formes diferents de toxina botulínica identificades amb lletres de la A a la G. Els tipus A, B, E, i de vegades F, poden produir botulisme humà, transmès pels aliments.

Els símptomes que presenta la malaltia són:

  • Debilitat i vertigen
  • Visió borrosa
  • Boca seca
  • Dificultat per empassar i per parlar
  • Nàusees
  • Vòmits o diarrea

Hi ha 4 tipus de botulisme, segons la via de transmissió:

  • Botulisme alimentari
    Es produeix quan es mengen aliments contaminats amb la toxina botulínica. És la forma més freqüent de la malaltia.
    Es desconeix el període d’incubació, ja que no pot saber amb exactitud el moment en què s’han ingerit les espores.
  • Botulisme de la ferida
    En aquest cas, la toxina entra a la pell a través d’una ferida.
    El període d’incubació és de 4 a 14 dies.
  • Botulisme intestinal
    Es produeix quan s’ingereixen espores i els bacteris es multipliquen dins del tub digestiu. Afecta sobretot els lactants de menys de sis mesos.
    La toxina s’allibera de l’intestí a través de les femtes, durant setmanes o fins i tot mesos.
  • Botulisme iatrogènic
    Es produeix per injeccions cosmètiques o terapèutiques amb alta concentració de toxines.

Els 4 tipus de botulisme tenen símptomes molt semblants: paràlisi a la cara amb dificultat per parlar, veure i empassar.
Si no es tracta, la paràlisi pot avançar cap als braços, les cames, el tronc i les vies respiratòries.

Cap dels 4 tipus de botulisme es transmet de persona a persona.

Davant algun dels símptomes descrits o sospita d’haver consumit un aliment intoxicat, cal consultar amb el metge o metgessa. El professional de la salut diagnosticarà la malaltia i en prescriurà el tractament amb antibiòtics i antitoxines.

Les principals mesures preventives són:

  • Mantenir la higiene i el control de qualitat en la fabricació industrial d’aliments.
  • Si es preparen conserves a casa, cal tenir en compte el temps de cocció, la pressió i la temperatura per eliminar les espores de bacteri, així com a la refrigeració d’aliments i ebullició de vegetals.
    Si es bull a més de 85º C durant més de 5 minuts, la toxina quedarà inactivada.
  • No consumir conserves si fan mala olor o si les tapes estan deformades.
  • Davant un cas sospitós, cal recollir mostres d’aliments i aigües per poder-les analitzar.

El tractament en un cas de botulisme inclou:

  • Atenció de suport.
  • Intubació.
  • Ventilació mecànica, si és necessari.
  • Administració d’antitoxina botulínica. Abans s’ha de comprovar la sensibilitat en el pacient.
  • Administració d’antibiòtics, en el cas de botulisme de la ferida.

Protocol d’Actuació

Per a consultar el protocol d’actuació dirigir-se a Departament de Salut:

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Botulisme

Barcelona · 2016

0 Casos

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona