La brucel·losi és una malaltia infecciosa que es transmet dels animals a les persones, produïda pel bacteri Brucella.

La nostra missió

  • Conèixer i descriure el patró de presentació de la brucel·losi en la població.
  • Detectar precoçment els casos per controlar la difusió de la malaltia, establir mesures de prevenció i evitar brots.

FAQS

És una malaltia infecciosa que afecta els animals de granja, com ara vaques, cabres i porcs, i que es transmet a les persones.
En els països en vies de desenvolupament s’acostuma a contraure per consumir llet o formatge sense pasteuritzar.
En el nostre entorn, en canvi, la principal via de transmissió és el contacte amb animals malalts. Per això, sol afectar grangers, veterinaris i carnissers.

Els símptomes són semblants als de la grip:

  • Febre
  • Calfreds
  • Molta suor
  • Mal de cap
  • Fatiga
  • Dolor de les articulacions i músculs
  • Pèrdua de gana i de pes

Molt poques vegades provoca la inflamació del cor. En aquests casos, pot causar la mort.

Els símptomes poden durar mesos i, fins i tot, anys. La brucel·losi pot arribar a ser una malaltia crònica, és a dir, amb recaigudes freqüents.

Els animals infectats eliminen els bacteris a través de la placenta, els embrions, les membranes, la llet, la sang, les femtes, l’orina, la saliva, el semen i les secrecions vaginals.

La malaltia es pot transmetre per alguna d’aquestes vies:

  • Pel nas: els bacteris s’escampen ràpidament per l’aire.
  • Per la pell: quan la persona toca teixits o fluids d’animals malalts o productes contaminats.
  • Pels intestins: si es consumeixen productes lactis no pasteuritzats (llet, nata, iogurt, mantega, gelats) d’animals infectats o si es menja carn crua o poc cuinada d’aquests animals.

Molt poques vegades, la malaltia es transmet de persona a persona: de la mare al nadó durant el part o la lactància, per contacte sexual, transfusions de sang o trasplantaments de medul·la.

El període d’incubació, des que s’ha estat en contacte amb el bacteri fins que la persona té els primers símptomes, sol ser de 2 a 4 dies. Hi ha casos, però que s’allarga fins a 60 dies o més.

 

Davant la sospita de brucel·losi, cal consultar amb el metge o metgessa perquè faci el diagnòstic i prescrigui el tractament amb antibiòtics.

La durada del tractament és de, com a mínim, 6 setmanes. Però es pot allargar mesos fins que desapareixen els símptomes.

La primera mesura per prevenir la infecció en humans és controlar i eliminar la brucel·losi en els animals.

Cal evitar consumir:

  • Llet i derivats làctics no pasteuritzats.
  • Carn, vísceres i sang crua. Sobretot en països on la brucel·losi és endèmica (Conca mediterrània, Centre i Sud Amèrica, Est d’Europa, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà).

Els treballadors exposats a la malaltia han de conèixer els riscos i adoptar algunes mesures preventives, com ara:

  • Fer servir equips de protecció individual adequats (bata tancada, ulleres, guants i mascareta).
  • Rentar-se bé les mans, abans i després de tocar els animals.
  • Fer-se proves periòdiques per facilitar la detecció precoç de la infecció.

Cal consultar amb el metge o metgessa si s’ha estat en contacte amb un animal infectat, aliment contaminat o una persona malalta.

Protocol d’Actuació

Per a consultar el protocol d’actuació dirigir-se a Departament de Salut:

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Brucel·losi

Barcelona · 2016

2 Casos

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona