La salmonel·losi és una infecció intestinal que acostuma a causar gastroenteritis. Tot i que moltes vegades no requereix tractament, pot ser greu quan afecta a infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

La nostra missió

  • Controlar l’evolució epidemiològica de la salmonel·losi.
  • Controlar i fer seguiment dels brots de salmonel·losi que es produeixen a la comunitat.

FAQS

És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la, que viu als intestins de les persones i els animals infectats.

Els símptomes de la salmonel·losi són:

  • Dolor abdominal
  • Febre
  • Mal de cap
  • Nàusees
  • Vòmits

Aquests símptomes solen ser lleus i apareixen entre 1 i 3 dies després de la infecció. Acostumen a durar entre 4 i 7 dies i a desaparèixer sense cap tractament. A vedades, però, la diarrea pot ser greu i es requereix l’hospitalització del pacient.

La salmonel·la es contrau quan mengem aliments contaminats per femtes. Solen ser aliments d’origen animal, com ous, carn, aus i llet, però també fruita i verdura.

També es pot transmetre de persona a persona si no ens rentem bé les mans després d’anar al lavabo o de manipular aliments contaminats.

Una altra via de contagi és el contacte amb animals infectats.

Hem de consultar amb el metge de família quan patim diarrea o vòmits continuats que també poden anar acompanyats de febre, malestar general, mal de cap i dolor.

Per diagnosticar la salmonel·losi cal analitzar la femta i realitzar un cultiu bacterià.

Per prevenir aquesta malaltia, cal aplicar mesures de control d’higiene en totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció agrícola fins a la llar.

Hem de rentar-nos les mans:

  • Abans i després de manipular, preparar i menjar aliments.
  • Després d’anar al lavabo o canviar bolquers.
  • Després de tocar animals o de netejar-ne les femtes.

Pel que fa als aliments, cal:

  • Rentar les fruites i verdures.
  • Separar els aliments crus dels cuits.
  • Evitar el consum de:
  • Llet crua i productes que en continguin.
  • Ous crus i productes que en continguin.
  • Carn crua o poc cuinada.
  • Aigua no tractada de llacs o rius.
La majoria de pacients de salmonel·losi es recuperen sense cap tractament. Això sí, cal que preguin líquids per no deshidratar-se.

La malaltia es considera greu quan la infecció passa a la sang o afecta a infants, gent grans o persones amb malalties cròniques. En aquests casos, el metge prescriurà un tractament d’antibiòtics.

Els pacients s’han de quedar a casa mentre presentin símptomes. Dos dies després de la darrera deposició diarreica, el pacient podrà incorporar-se a la seva activitat habitual.

El Servei de Vigilància Epidemiològica valorarà la necessitat  d’obtenir dues mostres de femta negatives perquè els infants en edat preescolar diagnosticats amb salmonel·losi puguin reincorporar-se a l’escola bressol. En el cas de treballadors que manipulin aliments també s’aplicarà aquesta mesura.

Protocol d’Actuació

Per a consultar el protocol d’actuació i la fitxa tècnica dirigir-se a Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/s/salmonellosi/

ASPB Ícono Seguretat Alimentària
Epidemiologia
Es pot contactar amb l’ASPB, trucant al telèfon 93 238 45 57 o enviant un correu electrònic a: mdo@aspb.cat

Compartir

Imprimir

Salmonel·losi

Barcelona · 2016

137 Casos

Salmonel·losi segons sexe

Barcelona · 2016

Dona Home
43,1% 56,9%

2016

Informe

Descarregar

Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a la ciutat de Barcelona